Здраво и укусно!🎃
Да ли сте пробали Пиндавесу (колач од бундеве јабука, шљива, меда и ораха)?
Бундева спада у такозвано зимско поврће, јер се бере у касну јесен и може веома дуго да се чува. Важно је да је убрана зрела, а то ћемо препознати по њеној чврстој кори беж-беле или наранџасте боје. Плод бундеве садржи 90% воде, али и много минерала и витамина, због чега је идеална намирница за све који желе да смршају. Бундева садржи каротин или провитамин А, витамине Ц и Б групе – Б1, Б2, Б3, Б6, али и ниацин, фолну киселину. Од минерала највише има калијума, фосфора, калцијума и гвожђа, као и многих олиго и микроелемената. Садржи и више од 60% незасићених масних киселина и богата је биљним протеинима и беланчевинама.
Најједноставнији облик припреме бундеве је печење у рерни. Тада се кора не одстрањује, а дужина печења зависи од дебљине плода. Печена бундева преливена са мало меда и посута циметом изузетно је здрав зимски слаткиш. Бундева може и да се испохује, од ње се могу правити крокети, супе, чорбе, и варива. И, наравно, може да послужи као главни састојак популарне пите – бундеваре. Наши гастрономи из Бојчинске Колебе припремили су за Вас оригиналну посластицу Пиндавесу којој ћете тешко одлоети!